Afrodyzjak na talerzu

Data opublikowania: 1.12.2012,
Komentarze: 0,
Autor: patrycja

Pyszne gruszki w sosie czekoladowym, które uraczą podniebienia nawet najbardziej wymagających gości.

Do przygotowania potrzeba kilka świeżych gruszek, tabliczkę czekolady, trochę cukru i cytryny.  W sezonie gruszki powinny być twarde i dojrzałe . Ewentualnie można użyć miękkich gruszek, wyciągniętych z syropu. Myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i drążymy gniazda nasienne. Całość musimy obrać ze skóry, delikatnie skropić sokiem z cytryny i odłożyć. W tym czasie gotujemy wodę z cukrem ( ok 1 łyżeczki ; można też dodać przekrojoną laskę wanilii ). Do syropu dodajemy gruszki i gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 10 min. Trzeba je pilnować, by się nie rozgotowały. Lekko nabrzmiałe owoce wyciągamy i studzimy. Całość polejemy sosem z czekolady, którego wykonanie jest dziecinne proste. Do nagrzanego rondelka wrzucamy bardzo drobno posiekaną czekoladę i grzejemy na bardzo, bardzo wolnym ogniu. Stopniowo dodajemy kilka łyżek wody. Ważne, by całość nie była zbyt rzadka. Na koniec do sosu dodajemy odrobinę śmietany kremówki. Dla większych smakoszy i uciesze oka można zrobić ten sam sos w trochę inny sposób. Do małego naczynia wrzucamy 1/4 kostki margaryny i kiedy będzie już całkowicie stopiona dodajemy 2 łyżki cukru. Całość delikatnie podgrzewamy. W środku wytworzył nam się karmel. Dodajemy 2 czubate łyżki kakao i 3 łyżki wody. Wszystko należy energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Ten przepis często jest wykorzystywany przez cukierników, ponieważ czekolada po zastygnięciu robi się idealnie szklista i ma dużo ciemniejszy kolor niż ta wykonana z kupionej czekolady.

Ostudzone gruszki polewamy przygotowaną czekoladą. Deser możemy ozdobić orzechami lub płatkami migdałów. Na wykonanie potrzeba jedyne 30 min.

Tak prezentują się na talerzu. Prawda, że smakowicie?

 

Odwiedzono dla fraz:

  • gruszki w czekoladzie

Komentarze