Gazpacho

Data opublikowania: 31.08.2011,
Komentarze: 0,
Autor: Kasia

Ten hiszpański chłodnik znany na całym świecie jest idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, a przy tym jest bardzo zdrowy. To potrawa, która na stałe weszła do kanonu najbardziej znanych dań na świecie.

Początkowo gazpacho było zupą dla biednych najemników pracujących w hiszpańskich winnicach. Tworzono go z chleba, wody i oliwy. Z czasem zaczęto dorzucać do niego kolejne składniki, w każdej części Hiszpanii inne. Kiedy na kontynencie europejskim pojawiły się pomidory, a w szczególności ich andaluzyjska odmiana, stały się najlepszym uzupełnieniem tej potrawy. Ich smak przełamano dodaniem do Gazpacho papryki, ogórki i czosnku.
Potrzebujesz:
ok. 1,2 kg dojrzałych pomidorów
2-3 nieduże, świeże ogórki
2 strąki papryki
dużą cebulę
2-5 ząbków czosnku
6-8 łyżek oliwy
1-2 kromki białego, lekko czerstwego chleba
łyżkę octu winnego lub balsamicznego
miseczkę małych grzaneczek z bułki
mały pęczek natki pietruszki, kopru
kostki lodu
pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Z kromek chleba odkrój skórkę, pokrój miąższ, włóż do miseczki i zalej połową szklanki przegotowanej wody. Odstaw, żeby rozmiękł. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą i obetrzyj. 2 najdorodniejsze pomidory i ogórek włóż do lodówki. Zanim zdejmiesz skórkę z papryki, musisz ją opiec. Później przekrój, oczyść ją z gniazd nasiennych, ułóż na blasze lub rozgrzanym grillu i zapiekaj, aż jej skórka zbrązowieje. Gdy to się stanie ostrożnie, by się nie poparzyć, przełóż paprykę do foliowej torebki i zawiąż. Po kilku minutach wyjmij, a odparzona skórka łatwo zejdzie. Tak przygotowana papryka wzbogaci potrawę o specyficzny, dymny zapach. Jeżeli za nim nie przepadasz zrezygnuj z zapiekania i obierania papryki. Gdy papryki ostygną jedną z nich dołóż do warzyw odłożonych w lodówce, drugą przełóż do miski. Pomidory jeden po drugim zanuż w naczyniu z gorącą wodą, a gdy ostygną ściągnij z nich skórki, pokrój w ósemki, podobnie zrób z ogórkiem. Do tego dołóż roztarte z solą ząbki czosnku.
Przełóż wrzywa z miski do miksera, dodaj odciśnięty chleb, zmiksuj wszystko i ewntualnie przetrzyj przez sitko, by usunąć włókna i pestki pomidorów. Jeżeli chodzi o cebulę, nie dodawaj jej do miksowania, gdyż na jego skutek zgorzknieje. Najlepiej ją pokroić nożem w ciekie plasterki.
Tak powstały krem wymieszaj z oliwą, dopraw solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny. Jeżeli po skosztowaniu zupa będzie mieć zbyt kwaśny smak, dodaj do niej troszkę cukru.
Do przygotowanego kremu dodaj kilka kostek lodu, przykryj naczynie i wstaw na 4-6 godzin do lodówki. Niech smaki się przegryzą. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go wodą lub sokiem pomidorowym. Korzystając z sezonu na świeże warzywa, możesz doprawić gazpacho zieleniną, odrobiną cukru i soli według własnego smaku. Krótko przed podaniem do osobnych miseczek wstaw dodatki – pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę, cebulę, a także grzanki, oliwki lub ugotowane i pokrojone w kostkę jajka.
Smacznego!

Komentarze