Głóg – lekarstwo na serce

Data opublikowania: 2.08.2014,
Komentarze: Możliwość komentowania Głóg – lekarstwo na serce została wyłączona,
Autor: Joanna Sławek

Głóg obniży ciśnienie i ukoi nerwy. Wpływa korzystnie na układ krążenia, wzmacniając serce, regulując ciśnienie, zwalczając arytmię, rozszerzając naczynia krwionośne i zapewniając właściwe natlenienie wszystkich partii mięśni i narządów.

głóg

Powinien go stosować każdy, kto ma problemy z zasypianiem, albo szuka sposobu na ukojenie, wyciszenie. Również ci, którzy mają wzdęcia i biegunki mogą stosować głóg. Ponadto głóg łagodzi reumatyczne i mięśniowe bóle.

Najprościej przygotować w domu napar z kwiatów głogu. By to zrobić należy zalać wrzątkiem łyżeczkę pokruszonych kwiatów, odczekać około piętnaście minut i jest on gotowy do spożycia. Zaleca się, by pić dwie szklanki naparu dziennie.

głóg1

Terapię wzmacniającą serce można przygotować gęsty koktajl – napój głogowy. Do garnka należy wsypać pięć owoców głogu, zalać pięcioma szklankami wrzącej wody. Garnek przykryć pokrywką i odczekać dwadzieścia cztery godziny, w tym czasie garnek trzymając zawinięty w koc. Po odstawieniu należy odcedzić owoce, zalać je połową szklanki płynu w którym owoce się moczyły i zmiksować. Szklankę otrzymanego koktajlu należy wypić trzy razy dziennie. Można doprawić go miodem i cytryną.

Dla chcących wyregulować sobie ciśnienie można wypić kieliszek głogowej nalewki. W celu zrobienia nalewki należy zalać pół kilograma suszonych owoców głogu spirytusem – pół litra rozcięczone połową szklanki wody. Odstawiamy wywar na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu należy zlać płyn i dodać do niego syrop – dwie szklanki wody zagotować z dwiema laskami cynamonu, startej skórki z jednej cytryny, kilku goździków oraz łyżki cukru. Wymieszaną nalewkę wlewamy do słoja i szczelnie zamykamy. Można jej spróbować już po trzech dniach.

głóg2

By wzmocnić układ krwionośny warto przygotować domowe konfitury z głogu. Pół kilograma głogu, bez pestek, gotujemy do miękkości. Owoce należy wrzucić do zimnej wody, a do wywaru dodajemy pół kilograma cukru i gotujemy przez dziesięć minut i wrzucamy suche owoce. Następnie gotujemy całość by uzyskać gęstą masę.

Foto: http://digart.img.digart.pl, http://www.bank-zdjec.com, http://www.swiatkwiatow.pl

Komentarze