Pyszne sałatki z mięsem

Data opublikowania: 7.09.2011,
Komentarze: 0,
Autor: Kasia


Pewnego dnia budzisz się ze świadomością, że po południu będziesz mieć gości. Wszystko dobrze, tylko co podać, zwłaszcza, jeśli brak Ci pomysłu? Niezawodnym i szybkim sposobem na zadowolenie podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy są sałatki z mięsem. Z reguły nie wymagają spektakularnych umiejętności kulinarnych. Zawsze jednak prezentują się i smakują wyśmienicie.

Sałatka Cezar z anchois
Składniki:
40 dag filetów z kurczaka
sałata masłowa
10 dag anchois
łyżka majonezu
2 łyżki octu winnego
½ cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
5 dag żółtego sera
sól
pieprz
tymianek

Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w paski. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy na grillu lub smażymy. Pieczywo kroimy w kostkę. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 190 st. C. Sałatę myjemy i osuszamy. Kroimy w paski i układamy na talerzu. Anchois osądzamy z oleju, zwijamy w ruloniki i układamy na sałacie. Dodajemy paski mięsa i majonez. Posypujemy grzankami. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Sałatkę polewamy oliwą, octem winnym i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy serem.

Sałatka krabowa
Składniki:
25 dag paluszków krabowych
mały słoik selera
5 jajek
sól
mały słoik ogórków konserwowych
25 dag majonezu
ok. 40 dag pieczarek marynowanych
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
3 ząbki czosnku
łyżeczka musztardy

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Z paluszkami krabowymi i ogórkami kroimy w małą kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki, czosnek przecieramy przez praskę. Selera, fasolę i kukurydzę osączamy. Do warzyw dodajemy pieczarki i jajka. Mieszamy z musztardą i majonezem. Solimy do smaku.

Prowansalska z klopsikami
Składniki:
20 dag fileta z kurczaka
⅓ cebuli
czubata łyżeczka kaszy manny
5-6 liści sałaty karbowanej
kilka liści sałaty lodowej
garść natki pietruszki
kilkanaście pomidorów koktajlowych
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki prowansalskiego octu winnego
przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, ziołowa sól morska
łyżka bułki tartej
olej

Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i dwukrotnie mielimy z cebulą. Dodajemy kasze mannę oraz przyprawy. Wyrabiamy. Z masy formujemy klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy ok. 3 minut na rozgrzanym głębokim oleju na rumiano. Osączamy z tłuszczu. Oliwę mieszamy z octem winnym. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Sos odstawiamy na kilka minut. Warzywa myjemy. Pomidory koktajlowe przekrawamy na pól. Obie sałaty rwiemy na kawałki i dodajemy część natki. Polewamy sosem i mieszamy. Porcje sałaty wykładamy na talerze. Kładziemy po kilka klopsików oraz pomidorów. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Dekorujemy natką.

Odwiedzono dla fraz:

  • pyszne sałatki

Komentarze