Savoir-vivre serwowania wina

Data opublikowania: 10.10.2012,
Komentarze: 0,
Autor: soszka

Wino coraz częściej gości na polskich stołach w postaci dodatku do obiadu bądź deseru. Dzięki odpowiedniej kompozycji smaków możemy wynieść nasz kulinarny gust na wyższy poziom. Jak tego dokonać?

 

Na świecie znajdują się setki tysięcy gatunków win i wciąż powstają nowe. Każde z nich przypisane jest zaś do określonego rodzaju. Mamy zatem podział win na: wytrawne, półwytrawne, słodkie półsłodkie, musujące oraz odnoszący się do ich koloru, czyli wina białe i czerwone. Dokonując wyboru trunku musimy wiedzieć jaką potrawę przygotujemy, gdyż źle dobrane wino może zniweczyć cały nasz wysiłek włożony w przygotowanie całego posiłku.

 

Podajemy zatem wskazówki dotyczące łączenia win z wybranymi potrawami:

Wino białe wytrawne – gatunek ten łączymy z drobiem, czyli kurczakiem, indykiem, perliczką oraz rybami, cielęciną, jajkami, zieloną sałatą, szparagami, ziemniakami i potrawami zawierającymi grzyby. Wino to doskonale komponuje się również z wszystkimi rodzajami serów pleśniowych.

 

Wino białe półwytrawne – podajemy je również do ryb, lecz tylko tych łączonych z jasnym sosem. Ponadto, serwujemy je z takimi produktami jak: makarony, zielony groszek, biała fasolka, żółte sery, pasztety oraz podroby.
Wino czerwone wytrawne – ten rodzaj wina najlepiej sprawdzi się w zestawie z ciężkostrawnymi, tłustymi potrawami, tj. pasztetem z gęsich wątróbek, cynaderkami, peklowanym mięsem, bekonem, mięsem wędzonym oraz ze spaghetti, pełnotłustymi żółtymi serami, kiełbasą, orzechami oraz migdałami.

 


Wino czerwone półwytrawne – podajemy je do potraw ujętych w kategorii wina czerwonego wytrawnego, lecz tylko pod koniec posiłku.
Wina słodkie – najlepiej sprawdzają się w kompozycji z lekkimi deserami, ciastami, a także owocami.

Ponadto, należy pamiętać, że czerwone wina słodkie serwujemy z deserami powstałymi na bazie ciemnej czekolady, pierników oraz wszelkich produktów o korzennym posmaku. Słodkie wina białe komponujemy natomiast z deserami z białej czekolady, zawierającymi krem, a także z owocowymi i drożdżowymi ciastami. Serwując wina słodkie przestrzegamy zasady, która mówi o tym, że podawany rodzaj trunku musi być odrobinę słodszy od zestawionego z nim deseru.
Wina półsłodkie – podajemy je głównie do ciast, tortów i lodów, pamiętając o tym, że najlepiej komponuje się ono z deserami owocowymi.
Wina musujące – najczęściej podawane są do deserów, aczkolwiek nie ma przeciwwskazań do łączenia ich z daniami głównymi. Jedyna zasada odnosi się do podawania szampana wytrawnego jako pierwszego, przed szampanem słodkim.

Gdy zdecydujemy się podać wino do obiadu lub deseru pamiętajmy również o tym, że nie bez znaczenia jest sposób, w jaki trunek ten serwujemy naszym gościom. Bez właściwej wiedzy w tej dziedzinie możemy popełnić prawdziwe faux pas.

Przed podaniem wino musi zostać schłodzone do temperatury 14-18 stopni Celcjusza i podawane w cienkim szkle. Wina białe podajemy w wąskich kieliszkach z podłużną nóżką, które napełniamy do połowy wysokości, zaś czerwone w szkle o kształcie tulipana. W tym wypadku kieliszek napełniamy do 1/3 wysokości.

 

Na koniec cztery „złote” zasady:
1. Wina białe podajemy przed czerwonymi.
2. Wina młode serwujemy przed starszymi.
3. Wina wytrawne serwujemy przed słodkimi.
4. Wina lekkie podajemy przed ciężkimi.

 

Stosując się do powyższych zasad możemy być pewni, że nasz posiłek odniesie sukces, wywołując zachwyt wśród domowników i zaproszonych gości. Pamiętajmy także o tym, że pijąc wino najbardziej liczy się dobra atmosfera i odpowiednie towarzystwo.

Odwiedzono dla fraz:

  • wino czerwone

Komentarze