Sorbet, mniam!

Data opublikowania: 2.07.2012,
Komentarze: 1,
Autor: Werr

Jaka jest Wasza reakcja na hasło: sorbet? Tak przypuszczałam, w głowie natychmiast pojawia się myśl o orzeźwieniu i zaspokojeniu pragnienia w upalne dni, a co więcej – nie mamy wyrzutów sumienia z powodu nadmiaru kalorii.

Tak, sorbet zawiera bardzo niewiele kalorii, ponieważ w przeciwieństwie do lodów nie dodajemy do nich mleka ani jajek. Sorbet możemy kupić gotowy w sklepie. Możemy go jednak także przygotować samodzielnie w domu z różnego rodzaju owoców. Do najpopularniejszych należą sorbety z truskawek, malin, arbuza, jagód, jeżyn czy kiwi. Posiadając oczywiście kuchenną fantazję i chęci, nie ma żadnych przeciwskazań, by poeksperymentować także z innymi owocami.

Niegdyś sorbety przygotowywane były z owoców i śniegu, a słodzono je miodem. Ich pojawienie się na europejskich stołach jest efektem wyprawy Marco Polo do Chin. Sorbety na dworach podawano jako przerywnik między kolejnymi daniami. Obecnie, traktujemy je jako mrożony deser, a do przygotowania go wystarczają nam mrożone lub świeże owoce, woda lub lód i mikser, blender albo rozdrabiancz do lodu i rzecz jasna, cukier, jeżeli mało nam słodkości.

Gdy na dworze panuje upał i nic nie wskazuje na to, by nadejść miał ożywczy deszcz, warto poświęcić kilka chwil na to, by dać sobie chwilę wytchnienia od wysokiej temperatury. Zatem – sięgamy po owoce, miksujemy je (jeżeli mają pestki, konieczne jest przetrzeć je przez sitko). Gdy otrzymamy już z nich mus, łączymy je z pozostałymi składnikami (czasem w przepisach pojawia się także odrobina likieru lub innego alkoholu do smaku), mieszamy całość i wstawiamy do zamrażalnika na około godzinę, pamiętając, by od czasu do czasu sorbet “przemieszać”. Po tych czynnościach i odpowiednim czasie, rozdzielamy nasz orzeźwiający specjał między spragnionych domowników, przyjaciół i znajomych, którzy akurat złożyli nam wizytę :). Pamiętajcie! Sorbetu nie zamrażamy ponownie!

A tymczasem – smacznego :)!

 

Źródło: www.urodaizdrowie.pl,www.papilot.pl, www.lisaiscooking.blogspot.com

Komentarze