Włoskie przysmaki

Data opublikowania: 31.08.2011,
Komentarze: 0,
Autor: Kasia

Dania kuchni włoskiej są, oprócz potraw rodem z Francji i Chin jednymi z najbardziej popularnych na świecie. To proste i tanie dania. Stereotypowe wyobrażenia o kuchni włoskiej ograniczają się do kilku potraw, z reguły bezmięsnych.

W diecie przeciętnego mieszkańca Włoch pojawiają się owoce morza, ryby, potrawy mączne. Potrawy kuchni włoskiej przyprawia się sporą ilością czosnku i cebuli, które obniżają ciśnienie krwi i działają bakteriobójczo. Sól zastąpiona bywa przyprawami : szałwią, tymiankiem, oregano i kminkiem, będącymi także przeciwutleniaczami. Poniżej prezentujemy kilka ze smakowitych dan kuchni włoskiej:

Włoska zupa Minestrone:
Składniki: ½ szklanki białej suchej fasoli, 1 mały por, ¼ bulwy selera, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, ćwiartka główki włoskiej kapusty, 3 pomidory, 2 średnie ziemniaki, 1 średnia cukinia, kilka gałązek natki pietruszki, liść laurowy, mały pęczek bazylii, 4 łyżki oliwy, ¾ łyżki drobnego makaronu, starty parmezan.
Umytą fasolę zalać na noc przegotowaną, zimną wodą. Marchewkę, ziemniaki, cukinię i seler kroimy w kostkę. Pora i kapustę niezbyt grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Fasolę gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Gdy będzie podgotowana należy dodać do niej wszystkie wcześniej pokrojone, poszatkowane warzywa i przesmażoną cebulę. Wszystko gotować razem 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki , pokroić i dodać do gotującej się zupy. To samo zrobić z posiekanymi natką i bazylią oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. gotować jeszcze 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron al dente, odcedzamy i dodajemy do zupy. Wszystko razem posypujemy świeżo startym parmezanem.

Sałatka Caprese inaczej:
Składniki: 1 opakowanie mozzarelli w kulkach, 1 opakowanie pomidorków koktajlowych, 1 pęczek bazylii, pieprz, sól do smaku, oliwa z oliwek, biały ocet balsamiczny, patyczki do szaszłyków.
Najpierw przygotowujemy sos, aby się “przegryzł”. Część umytej bazylii grubo siekamy. Oliwę z oliwek mieszamy z octem balsamicznym i połową posiekanych listków bazylii, przyprawiamy solą i przyprószamy według uznania. Odstawiamy. Myjemy i osuszamy pomidory. Nabijamy na patyczki naprzemiennie: kulkę sera mozzarella, listek bazylii i pomidorek koktajlowy. Całość pozsypujemy pozostawioną posiekaną świeżą bazylią i polewamy przygotowanym dressingiem.

Lasagne Bolognese:
8-10 surowych płatków lasagne
Sos boloński: 0.5 kg mięsa mielonego (wieprzowo – wołowe), 4 duże pomidory, 0.5 kg pieczarek, cebula, 3 ząbki czosnku, starta mozzarella z parmezanem, świeża bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Sol beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1.5 szklanki mleka, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej
Płaty lazanii można na krótko obgotować w osolonej wodzie. Robimy sol boloński – cebule obieramy, kroimy drobno i przesmażamy na łyżeczce oliwy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. do cebuli dodajemy zmiażdżony czosnek, smażymy jeszcze chwilę i wrzucamy mięso. kiedy zmieni ono kolor z różowego na brązowy , dodajemy obrane ze skórki, pokrojone pomidory i pieczarki. sos przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Przykrywamy i i zostawiamy na małym ogniu. Zabieramy się za przygotowanie beszamelu – topimy masło, powoli zasypujemy je mąka i energicznie roztrzepujemy trzepaczką. Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając. Na koniec przyprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję śmietanki.
Przygotowujemy naczynie do zapiekania, smarujemy je tłuszczem. Na dno wylewamy trochę sosu mięsnego i układamy na przemian do wyczerpania składników płaty lazanii, sos mięsny, beszamel i ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 – 200 stopni Celsjusza. Zapiekamy wszystko około 30 minut.

Posiłki kuchni włoskiej najlepiej jest spożywać razem w winem. Picie tego trunku do większości dań tłumaczy, dlaczego wśród mieszkańców tego kraju występuje mało przypadków choroby niedokrwiennej oraz zawałów serca.
Buon appetito!

Komentarze