Jak pozbyć się wolnych rodników? Należy zastosować dietę bogatą w antyoksydanty! Co jeść? Owoce – najbogatsze naturalne źródło antyoksydantów!
Jedzmy owoce, póki są świeże. Lato to doskonały czas na zastosowanie antyoksydacyjnej diety. W jakim celu się ją stosuje? By pozbyć się wolnych rodników z organizmu i wspomóc chronić nasz organizm przed stanami zapalnymi, a nawet nowotworami. Dieta ta opiera się głównie na spożywaniu owoców trzy razy dziennie – należy włączyć te trzy posiłki do jadłospisu. Przy czym ich dzienna porcja nie powinna przekraczać pół kilograma. Warto zwrócić uwagę na bardzo ważną rzecz – unikania jedzenia owoców wieczorem, ponieważ owoce zawierają dużo cukru.
Należy dobrać odpowiednie owoce do naszego organizmu. Inne antyoksydanty są stosowane przy innych schorzeniach. Dieta może być stosowana przez osoby nie mające skłonności do alergii czy chorób układu pokarmowego, w szczególności jelit.
To kilka propozycji antyoksydantów:
By mieć zdrowe oczy jedzmy jagody z ciemną skórką – mogą być odmrożone. W tym celu zapewnisz oczom dużo flawonoidów, które zapobiegają chorobom siatkówki i plamki żółtej.
By pozbyć się zaparć należy pobudzić błonnik jedząc kilka razy dziennie jabłka. Skutecznie pobudzają one perystaltykę jelit i zapobiegną wzdęciom (szczególnie te duszone).
Dla osób miewających wrzody polecany jest sok z czerwonego grejpfruta, który łagodzi stan zapalny w żołądku i zapobiega rozwojowi choroby i rozprzestrzenianiu się Helicobacter pylori. Grejpfruty mogą pomóc również osobom chcącym obniżyć poziom cukru we krwi.
Osobom, które chcą schudnąć polecany jest sok z cytryny, który pobudza metabolizm. Chudniesz wtedy bez wyrzeczeń. Najlepiej sok wymieszać w szklance wody (sok z połowy cytryny) – pół godziny przed śniadaniem.
Foto: http://1.bp.blogspot.com, http://www.kobieta.pl, http://i2.pinger.pl, http://polki.pl