Bananowe śniadanie

Data opublikowania: 4.11.2011,
Komentarze: 0,
Autor: Kasia

O poranku nasz organizm budzi się do życia. Dietetycy ostrzegają, że bez odpowiedniego posiłku dzień rozpoczniemy z deficytem energetycznym.

 

Organizm zdążył strawić w ciągu nocy wszystkie produkty, jakie dostarczyliśmy mu w ciągu poprzedniego dnia, a zmuszanie żołądka do pracy jest dla niego obciążeniem. Rano powinniśmy zjadać zwłaszcza te posiłki, które zawierają wysoki poziom glukozy, gdyż jej poziom rano jest bardzo niski. Poza tym pożywne śniadanie powinno obfitować w niezbędne białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i sole mineralne.

Dietetycy są zdania, że pierwszy posiłek powinien dostarczać 25-35% wartości energetycznej wszystkich posiłków, jakie spożywamy w ciągu doby.

Doskonałym sposobem na śniadanie są banany. Doskonałym potwierdzeniem tej tezy jest Adam Małysz, który mawiał, że jego najbardziej sprawdzonym pomysłem na posiłek jest bułka z bananem. W tym owocu znajdziemy sporo białka, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, witamina C, E oraz z grupy B. Przed chorobami serca uchronią nas zawarte w bananach potas, magnez i selen, a prawidłową perystaltykę jelit zapewni błonnik. Osoby z nadwagą i chorujące na cukrzycę nie powinny jadać bananów w nadmiarze ze względu na sporą zawartość węglowodanów.

Banany kojarzą się głównie z deserami. I słusznie, ponieważ są doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, sałatek, koktajli mlecznych. Można je szuszyć, wędzić, a nawet grillować. Owoce te można spotkać pod postacią chipsów, przecieru lub w puszkach, zalanych słodką zalewą. Zawsze smakują wyśmienicie. Przedstawiamy nasze pomysły na bananowe śniadanie.

 

Placki bananowe

4-5 dojrzałe banany
2 łyżki cukru
120 g maki
1 łyżka wody
szczypta soli

Banany obieramy ze skóry, ucieramy w misce, aż nabiorą gładkiej konsystencji, dodajemy cukier, mieszamy. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy łyżkę wody, by powstało płynne ale gęste ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy placki. Smażymy je na złoty kolor przez 3 minuty. W połowie smażenia placki trzeba delikatnie przewrócić, by były rumiane z obu stron. Najlepiej smakują na ciepło.

 


Sałatka z bananem

(dla 4-6 osób)
5 bananów
2 melony
1 arbuz
50 g wiórków kokosowych
2 limonki
1 pęczek mięty
2 łyżki cukru

Melony kroimy na połowy i łyżką usuwamy nasiona. Wybieramy miąższ specjalną łyżeczką do wykrawania kulek. Arbuza kroimy na pół zygzakowatym cięciem. Miąższ także wybieramy łyżeczką do wykrawania kulek. Wiórki kokosowe pieczemy na patelni do momentu, aż uzyskają złocistą barwę. Skórkę limonki ścinamy, a ją samą kroimy na pół i wyciskamy. Sok mieszamy z cukrem. Drugą limonkę kroimy w cienkie plasterki, podobnie czynimy z bananami. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy całość na 10 minut. Sałatkę podajemy w połówkach arbuzów posypaną wiórkami kokosowymi. Do sałatki możemy dodawać także inne owoce wedle własnego upodobania, np. kiwi, maliny, brzoskwinie, ananasy. Im ich więcej, tym więcej przyjaznych naszemu organizmowi witamin.

 

Odwiedzono dla fraz:

  • sałatka z bananami

Komentarze