To na czym powinniśmy smażyć dany produkt zależy właśnie od tego produktu. Udzielamy rad co powinno się na czym smażyć. Od tego co wybierzemy zależą walory smakowe. Smażysz?
Na czym najlepiej smażyć? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Jednak wydaje się, że najbardziej uniwersalnym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i jest odporny na wysokie temperatury.
Czasem warto przemyśleć na czym usmażyć dany produkt, bo właśnie to na czym smażymy wydobywa z potrawy smak. Dostosuj rodzaj tłuszczu do potrawy. Faktycznie, gdy usmażymy wieprzowinę na oleju – będzie to dobra potrawa. Jednak gdybyśmy usmażyli ją na smalcu? Wieprzowina zyska w walorach smakowych. Na smalcu należy smażyć mięso – najlepiej wieprzowinę, ale samego smalcu można użyć do smażenia wołowiny i… pączków. Smalec ma wysoką temperaturę dymienia. Smalcu nie możemy jednak używać do usmażenia ryby, czy warzyw. Wprowadzilibyśmy do potrawy szkodliwy cholesterol, a ponadto warzywa zmieniłyby swój smak.
Ryby warto zdecydowanie smażyć na oleju, ponieważ oba składniki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, zdrowe dla naszego organizmu. Rybę należy smażyć na średnim ogniu i kłaść na rozgrzany olej. Będziemy wtedy mieli pewność, że ryba ładnie się przyrumieni i będzie wysmażona w środku.
Jajka najlepiej smakują, gdy są usmażone na maśle – masło jako produkt pochodzenia zwierzęcego doskonale będzie pasowało. Masło dość szybko dymi, więc warto pilnować i smażyć na niższej temperaturze. Omlet, czy jajko będzie smakować wyśmienicie.
Na oliwie najlepiej smakują warzywa – to najzdrowszy tłuszcz. Nie będzie więc pozbawiał warzyw wartości odżywczych. Wybierajmy oliwę wyrafinowaną, odporniejszą na działanie wysokiej temperatury.
Foto: http://www.niam.pl, http://pozeraczka.pl