Dania z różnych stron świata

Data opublikowania: 1.12.2011,
Komentarze: 1,
Autor: Kasia


Szukając inspiracji na smaczną potrawę warto wyjść poza tradycyjną, polską kuchnię i wypróbować smaczne potrawy pochodzące z różnych miejsc na ziemi.

 

Indyjskie samosy
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki, ⅔ kostki margaryny lub masła, łyżeczka soli
Nadzienie:
20 dag pieczarek , 50 dag mielonego mięsa, 2 cebule, papryka, majeranek, sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie: Z mąki, soli, 70 ml zimnej wody i margaryny zagniatamy ciasto. Wstawiamy na około 15 minut do lodówki.  Kolejno przygotowujemy nadzienie: cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w drobna kostkę. Cebulę i pieczarki podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso. Smażymy, starannie rozgniatając widelcem grudki. Wkładamy paprykę i smażymy. Gdy mięso nieco zbrązowieje doprawiamy i studzimy. ciasto dzielimy na ok. 12 porcji. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek i dzielimy na pół. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu. Brzegi smarujemy wodą, pierogi składamy na pół i smażymy na głębokim tłuszczu aż się zarumienią. Podawać na ciepło.

 

Amerykańskie sandwicze
Składniki:
opakowanie chleba tostowego, kilka łyżek majonezu, puszka tuńczyka, cebula, kilka łyżek masła czosnkowego, posiekany koperek, pomidor, biały pieprz, jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie: Z pieczywa tostowego odkrawamy skórki, każdą kromkę smarujemy niewielką ilością masła. Pomidory kroimy w cienkie plastry. Tuńczyka osączamy. Cebulę siekamy. Mieszamy z tuńczykiem, cebulą, majonezem, koperkiem i przyprawami. Pastą smarujemy kromki. Składamy je po dwie, wkładając do środka plastry pomidora. Kroimy w trójkąty.

Rolada francuska
Składniki:
filet z kurczaka, 30 dag pieczarek, 25 dag żółtego sera, ½ puszki kukurydzy, opakowanie ciasta francuskiego, jajko, olej, sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylia, ostra mielona papryka.

Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Doprawiamy. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu. Pieczarki osączamy, drobno kroimy i podsmażamy na gorącym oleju Doprawiamy. Wyjmujemy i osączamy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Kukurydzę osączamy. Rozkładamy ciasto. Wykładamy na nie mięso, pieczarki, kukurydzę i ser. Zwijamy w roladę. Po wyłożeniu na blachę jej wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 C Celsjusza.

 

Odwiedzono dla fraz:

  • potrawy z mięsa mielonego
  • potrawy indyjskie

Komentarze