Dieta kopenhaska

Data opublikowania: 5.10.2011,
Komentarze: 0,
Autor: Kasia

 

Wiele się o niej mówi i pisze. Czy to dieta cud, czy raczej ułuda możliwości posiadania zgrabnego i zdrowego ciała? Specjalnie dla czytelniczek portalu kobietasukcesu.pl przedstawiamy jej najważniejsze aspekty.

 

Dieta kopenhaska, inaczej nazywana szwedzką lub trzynastodniową polega na spożywaniu okreslonego rodzaju posiłków. Z jadłospisu należy wyeliminować posiłki bogate w węglowodany i tłuszcze przy jednoczesnym zmniejszeniu liczby spożywanych kalorii do maksimum. Ze względu na krótki czas jej trwania (13 dni) jest bardzo restrykcyjna. Powszechnie mniema się, że jej stosowanie powodować może zaburzenia prawidłowej przemiany materii. Plusem jej stosowania jest natomiast szybka utrata zbędnych kilogramów – u niektórych osób stosujących ten rodzaj diety zaobserwowano utratę nawet 15 kilogramów!

 

Kwestią kontrowersyjną w jej stosowaniu jest jej rygorystyczność i szkodliwy wpływ na zdrowie. Lekarze podkreślają, że nie każdy człowiek może ją stosować. Panuje powszechna opinia, że korzystać z niej mogą osoby o sobrym zdrowiu i takiej masie ciała, która po prostu wymaga jej zmniejszenia. Diety nie poleca się nastolatkom i osobom starszym, gdyż może wywrzeć zaburzenia sampoczucia zarówno u jednych jak i drugich. Poważnym ograniczeniem będzie także rodzaj wykonywanej przez nas pracy. Im więcej wysiłku w nią wkładamy, tym więcej kalorii powinnyśmy sobie dostarczać, gdyż ten fakt przełoży się na naszą efektywność.

 

Główne zasady stosowania diety kopenhaskiej:

  • powinnna trwać dokładnie 13 dni
  • nie można stosować jej częściej niż raz na dwa lata
  • spożywanie trzech posiłków dziennie o ściśle ustalonych porach – poranne śniadanie, obiad do godziny czternastej, kolacja najpóźniej o godzinie osiemnastej
  • kategorycznie zabrania się podjadania między posiłkami
  • picie minimum 2 litrów wody dziennie
  • wskazane jest zażywanie preparatów witaminowych (ze względu na jej wyniszczający wpływ na organizm)
  • zabrania się żucia gumy
  • zakaz stosowania przypraw
  • można pić kawę – rozpuszczalną lub z ekspresu
  • należy spożywać ryby – głównie pstrąga lub dorsza
  • po zakończeniu diety należy stopniowo zwiększać ilość spożywanych kalorii – tak, by uniknąć efektu jojo

 

Pewna jest jedna teza – diety nie należy stosować na własną rękę. Przed jej podjęciem najlepiej skonsultować się z lekarzem, który dopasuje ją indywidualnie do naszych predyspozycji i stanu zdrowia.

Komentarze