Ciekawe dodatki obiadowe potrafią sprawić, że nawet zwykły kotlet schabowy nabiera innego wyglądu i smaku. Warto czasem położyć coś innego na talerzu niż tradycyjną mizerię czy surówkę z kapusty.
Dzięki temu zaskoczysz domowników, znajdziesz nowe smaki i otworzysz przed sobą kolejna kulinarną furtkę. Produktów i sposobów na ich łączenie jest naprawdę wiele. Wystarczy tylko odrobina chęci.
Jedna z propozycji, które z pewnością będą smakowitym i ciekawym dodatkiem to:
Szparagi z trzema sosami
Składniki:
4 kg. Szparagów
sólSkładniki na sos vinegrette z warzyw i jajek:
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki octu
1/2 pęczka włoszczyzny
1 opakowanie mieszanki ziół
1 cebula
8 łyżek oleju
biały pieprz świeżo zmielony
sól
Składniki:
4 kg. Szparagów
sólSkładniki na sos vinegrette z warzyw i jajek:
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki octu
1/2 pęczka włoszczyzny
1 opakowanie mieszanki ziół
1 cebula
8 łyżek oleju
biały pieprz świeżo zmielony
sól
Wykonanie:
Włoszczyznę umyć i posiekać. Blanszować przez ok 2-3 minuty. Wrzucić na sitko i przelać zimną wodą, dobrze odcedzić. Cebulę obrać i posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Ocet wymieszać z solą prieprzm i cebulą, dodać olej. Wszystkie składniki razem wymieszać.Składniki na krem kawiorowy:
200 g śmietany
200 g kwaśnej śmietany
100 g czerwonego kawioru
2-3 łyżeczki chrzanu śmietanowego
trochę rzeżuchy
biały pieprz świeżo zmielony
sólWykonanie:
Śmietanę i chrzan wymieszać, dodać kawior i rzeżuchę, doprawić solą.
Włoszczyznę umyć i posiekać. Blanszować przez ok 2-3 minuty. Wrzucić na sitko i przelać zimną wodą, dobrze odcedzić. Cebulę obrać i posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Ocet wymieszać z solą prieprzm i cebulą, dodać olej. Wszystkie składniki razem wymieszać.Składniki na krem kawiorowy:
200 g śmietany
200 g kwaśnej śmietany
100 g czerwonego kawioru
2-3 łyżeczki chrzanu śmietanowego
trochę rzeżuchy
biały pieprz świeżo zmielony
sólWykonanie:
Śmietanę i chrzan wymieszać, dodać kawior i rzeżuchę, doprawić solą.
Składniki na sos szynkowy na maśle:
200 g masła
1 plaster (125 g) wędzonej szynki
1 pęczek dymki
2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego
Wykonanie:
Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dymkę umyć i drobno pokroić. Masło roztopić, dodać wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce.
Sałatka serowa a la Waldorff
Składniki:
220 g sera greyerzer
50 g orzechów włoskich posiekanych
2 kwaśne jabłka
1 pomarańcza
6 łyżek jogurtowego dressingu do sałatek
listki melisy do przybraniaSos:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy średnioostrej
1 posiekany ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz
cukier
sólWykonanie:
Ser pokroić w paseczki. Selera obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Pomarańczę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce, usunąć białą błonę, pokroić na fileciki. Wymieszać sok z cytryny z dressingiem, musztardą i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Składniki sałatki wymieszać z orzechami i sosem, podawać przybrane startą skórką z pomarańczy.
220 g sera greyerzer
50 g orzechów włoskich posiekanych
2 kwaśne jabłka
1 pomarańcza
6 łyżek jogurtowego dressingu do sałatek
listki melisy do przybraniaSos:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy średnioostrej
1 posiekany ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz
cukier
sólWykonanie:
Ser pokroić w paseczki. Selera obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Pomarańczę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce, usunąć białą błonę, pokroić na fileciki. Wymieszać sok z cytryny z dressingiem, musztardą i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Składniki sałatki wymieszać z orzechami i sosem, podawać przybrane startą skórką z pomarańczy.
Smażone łódeczki z ziemniaków z kwaśna śmietaną
Składniki:
1 kg twardych ziemniaków
200 g kwaśnej śmietany
1 pęczek szczypiorku
świeżo zmielony pieprz
pieprz Cayenne
curry do posypania
olej do smażenia
sólWykonanie
1.Ziemniaki wyszorować dokładnie pod bieżącą wodą. Gotować 10 minut w osolonej wodzie.
2.Szczypiorek opłukać, wysuszyć i drobno pokroić. Śmietanę doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem. Ziemniaki odcedzić, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym.
3.W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć łódeczki ziemniaków na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać pieprzem i curry, podawać ze śmietaną i ze szczypiorkiem.
Sałatka z porem i pieczenią
Składniki:
1 kg twardych ziemniaków
200 g kwaśnej śmietany
1 pęczek szczypiorku
świeżo zmielony pieprz
pieprz Cayenne
curry do posypania
olej do smażenia
sólWykonanie
1.Ziemniaki wyszorować dokładnie pod bieżącą wodą. Gotować 10 minut w osolonej wodzie.
2.Szczypiorek opłukać, wysuszyć i drobno pokroić. Śmietanę doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem. Ziemniaki odcedzić, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym.
3.W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć łódeczki ziemniaków na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać pieprzem i curry, podawać ze śmietaną i ze szczypiorkiem.
Sałatka z porem i pieczenią
Sałatka z porem i pieczenią
Produkty:
250 g cienkich łodyg pora
150 g pieczeni
100 g Gouda, starty na tarce o średnich oczkachSos:
4 łyżki stołowe oleju
2 łyżki nalewki z ziół
1 łyżeczka musztardy średnio ostrej
1 łyżeczka chrzanu
pęczek pietruszki, cienko posiekanej
pieprz, świeżo zmielony
cukier
sólWykonanie:
Usunąć zieloną część pora. Łodygi przekroić wzdłuż i dokładnie umyć. Pokroić w paski. Ser i pieczeń pokroić drobno w kostkę. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na sos i ostro przyprawić. Dodać składniki sałatki do sosu.
Produkty:
250 g cienkich łodyg pora
150 g pieczeni
100 g Gouda, starty na tarce o średnich oczkachSos:
4 łyżki stołowe oleju
2 łyżki nalewki z ziół
1 łyżeczka musztardy średnio ostrej
1 łyżeczka chrzanu
pęczek pietruszki, cienko posiekanej
pieprz, świeżo zmielony
cukier
sólWykonanie:
Usunąć zieloną część pora. Łodygi przekroić wzdłuż i dokładnie umyć. Pokroić w paski. Ser i pieczeń pokroić drobno w kostkę. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na sos i ostro przyprawić. Dodać składniki sałatki do sosu.
Odwiedzono dla fraz:
- dodatki do obiadów