Dynia – ogromne warzywo o apetycznym kształcie i soczystym pomarańczowym kolorze. Jako jedno z największych uprawianych na świecie, jest beztłuszczową, niskokaloryczną i odżywczą bombą witaminową – niedocenianą w kosmetyce i w kuchni.
Dynia to SKARB dla skóry, ponieważ:
- pobudza produkcję kolagenu i elastyny, czyli odnowę skóry,
- działa przecirodnikowo i przeciwzapalnie,
- nawilża, odżywia, koi i łagodzi,
- opóźnia starzenie się skóry,
- reguluje wydzielanie sebum,
- oczyszcza,
- wygładza i zmiękcza,
- poprawia koloryt,
- uelastycznia i ujędrnia.
Dyniowe inspiracje
Dynia jest wykorzystywana w pielęgnacji każdej cery, dlatego w kosmetyce to uniwersalne warzywo. Suchej skórze poleca się, np. maseczkę z rozgniecionego miąższu, oleju z pestek z dyni albo oliwy z oliwek z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego – po 15 minutach zmywamy ją letnią wodą. Można także wypróbować nawilżające połączenie rozgniecionego i zmiksowanego miąższu z miodem, oliwą z oliwek i żółtkiem z jajka – nakładamy na twarz i zmywamy letnią wodą po około 10 minutach. Nie wycieramy skóry, delikatnie osuszamy ją ręcznikiem.
Peeling dyniowy to sposób na gładką i promienną skórę – zmiksowany miąższ warzywny połącz z cukrem, nanieś na skórę i masuj okrężnymi ruchami. Z dyni przygotujemy również naturalny tonik, którym możemy przemywać twarz rano i wieczorem – wyciśnij sok oraz soczystą kąpiel – regenerująca, oczyszczająca, odmładzająca, wygładzająca i nawilżająca. Aby przygotować regeneracyjną wannę, trzeba zagotować miąższ w 1 litrze wody i dodać do niego mleko z miodem. Taka kąpiel relaksuje, uelastycznia i zmiękcza skórę.
Dynia ma również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Przygotujemy z niej płukankę, dzięki której staną się puszyste i pełne blasku. Zalej pokrojoną dynię, czyli miąższ i skórkę i odstaw na 4 godziny. Potem gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Jak mieszanka wystygnie, wypłukaj nią umyte włosy.
foto: mojafirma.infor.pl