Regularne mycie lodówki i kontrolowanie jej zawartości to zadanie każdej perfekcyjnej pani domu. Przeterminowane produkty spożywcze i nieprzyjemny zapach to problemy, z którymi możesz sobie poradzić.
Aby dobrze umyć lodówkę i była czysta i pachnąca, trzeba stosować następujące zasady:
- PRZYGOTOWANIE: Odłączamy lodówkę od prądu. Następnie wyjmujmy szuflady, półki i produkty spożywcze. Przeterminowane wyrzućmy, a z krótkim terminem jak najszybciej wykorzystajmy.
- ROZMRAŻANIE: Poczekajmy aż lodówka sama się rozmrozi, a następnie wylejmy wodę, która się nagromadziła w wyniku rozmrażania. Nie używajmy środków, które przyspieszają rozmrażanie i noża do usunięcia lodu, bo możemy porysować lodówkę. Zapomnijmy o wkładaniu do lodówki wody z wrzątkiem, aby szybciej się rozmroziła.
- MYCIE: Połączmy ciepłą wodę z mydłem albo płynem do naczyń. Niektórzy tego nie polecają, gdyż płyn pozostawia typowy zapach. Następnie spłukujemy i wycieramy do sucha. Skutecznym sposobem jest woda z octem w proporcjach 3 łyżki na 1 litrwody, ponieważ dobrze czyści, usuwa nieprzyjemny zapach i dezynfekuje. Zamiast octu do wody wsypujmy sodę oczyszczoną w proporcjach 1 łyżka na 1 litr wody. Przetarcie umytej lodówki samym octem zapobiega pleśni. Dodatkowa metoda to czyszczeniesodą oczyszczoną: sodę sypiemy na gąbkę i czyścimy powierzchnie lodówki, a potem spłukujemy ciepłą wodą i wycieramy do sucha miękką szmatką. Możemy ją również wyczyścić sokiem pomidorowym, który usunie nieświeży zapach: po wyczyszczeniu sokiem myjemy ciepłą wodą i wycieramy do sucha miękką szmatką. Nigdy nie myjmy lodówki silnymi środkami, np. sprayem do okien i wybielaczem oraz nie wycierajmy ręcznikiem papierowym i szorstkimi myjkami.
- NEUTRALIZACJA: By pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, możemy kupić gotowy pochłaniacz zapachu albo zrobić naturalny. Naturalny to, np.: nasypanie do pojemnika lub na talerzyk ziaren kawy, sodę oczyszczoną albo proszek do pieczenia. Wstawmy go do lodówki i wymieniajmy co 2 tygodnie. Na talerzyku razem z proszkiem lub sodą połóżmy jabłko.
- ZAKOŃCZENIE: dbajmy także o uszczelki w drzwiach, aby dobrze się zamykały, były zawsze szczelne i nie pokrywały się lodem. W tym celu przetrzyjmy je talkiem. Lodówkę otwierajmy na krótko, żeby do jej wnętrza nie dostało się ciepłe powietrze. Podłączmy ją do sieci aż będzie całkiem sucha – nawet lekko wilgotna może szybko się oszronić. Same ścianki lodówki można przecierać ściereczką nawet co tydzień, a całą najlepiej myć co miesiąc. Pamiętajmy także umyć ją z zewnątrz.
foto: www.kobieta.pl, czasnawnetrze.pl i www.mowimyjak.pl