Kolorowa jesień jest najbardziej zaskakującą porą roku. Z jednej strony zachwyca nas blaskiem ciepłego słońca i bogactwem palety ciepłych barw, z drugiej smaga po twarzy zimnym wiatrem i deszczem.
Wraz z jej nadejściem orzeźwiające, letnie przekąski powinny ustępować miejsca potrawom, które rozgrzeją zziębnięty organizm, sporządzonych z darów natury, z których można obficie czerpać zwłaszcza jesienią. Proponujemy dwie potrawy, nadające się zarówno na kolację jak i ciepłą przystawkę dla gości na uroczystym przyjęciu.
Krem z dyni po styryjsku
Składniki: ½ kg dni, 3 ziemniaki, 2 szalotki, śmietanka kremówka, olej z pestek dyni, pestki dyni, 3 liście laurowe, cynamon, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Ziemniaki, dynię i szalotkę kroimy w kostkę, a następnie lekko podduszamy na maśle lub oliwie, po czym dodajemy wodę. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy listek laurowy i odrobinę cynamonu. Po ugotowaniu (ok. 30 minut) całość miksujemy (wcześniej trzeba wyciągnąć liście laurowe). Można doprawić słodką śmietaną, a podając na talerzu udekorować uprażonymi pestkami dyni i kilkoma kroplami oleju oraz zieleniną.
Papryczki faszerowane
Składniki: 6 papryczek, ½ mięsa wołowo-wieprzowego ( w wersji dietetycznej proponujemy mięso z indyka), 10 dag ryżu, 2 pomidory, świeży ogórek, sól, pieprz, mielona słodka papryka, chilli do smaku.
Przygotowanie: Ogórka i pomidory siekamy w drobną kostkę. Na oliwie podsmażamy mięso i dorzucamy do niego warzywa oraz ugotowany wcześniej ryż. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Tak przygotowanym farszem wypełniamy papryczki, a następnie pieczemy je w piekarniku przez ok. 2 godziny w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Odwiedzono dla fraz:
- jesienne przysmaki