Zanim medycyna naturalna wynalazła leki jedynymi dostępnymi środkami leczniczymi były rośliny. Obecnie także warto włączać je do swojego menu, by ustrzec się przed chorobami lub podreperować stan swojego zdrowia.
Poniżej przedstawiamy listę produktów, owoców i warzyw, które uzupełniają spis leków dostępnych w aptece. W naturalny sposób uzupełniają niedobory witamin i minerałów, a tym samym chronią przed przeziębieniami i grypą.
CZARNA PORZECZKA
Okazuje się, że porzeczka ma 4 razy więcej witaminy C niż 100 gram pomarańczy. Pomaga przy zakażeniu dróg moczowych ze względu na swoje działanie moczopędne. Zakwasza ona mocz, a tego bakterie nie lubią. W przypadku przeziębienia napar z liści czarnej porzeczki rozgrzeje organizm i wzmoże pocenie się.
KARCZOCH
Zawiera on cynarynę, mającą właściwości żółciopędne, korzystnie wpływające na wątrobę i kłopoty trawienne, a także witaminę B1, która wzmoże apetyt. Jeżeli chcesz oczyścić organizm wywar z korzenia karczocha pozwoli na pozbycie się nadmiaru mocznika. Przy zaparciach natomiast włókno karczocha doskonale pobudzi jelita do pracy.
BROKUŁ
Uważany jest za najbogatsze wśród warzyw źródło witaminy C. Dzięki sporej zawartości chromu wstrzymuje chęć jedzenia słodyczy, więc pomocny będzie cukrzykom w walce z ich chorobą. Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz chroni przed wolnymi rodnikami – jest doskonałym antyoksydantem. Przypisuje mi się profilaktyczne działanie antynowotworowe, zwłaszcza raka płuc i okrężnicy.
CYTRYNA
Zawarte w cytrynie związki flawonowe i witamina C działają osłonowo na naczynia krwionośne. Najwięcej witaminy C jest w miąższu owocu, którego sok zawiera olejek zapobiegający rozwojowi drobnoustrojów w jamie ustnej. Warto ją więc spożywać w przypadku chorób dziąseł.
CZOSNEK
Jego prozdrowotne działanie wynika z zawartych w nim związków siarczkowych. Jest pomocny, gdy cierpisz na infekcję bakteryjną i masz kłopoty z trawieniem – przyspieszają przemianę materii. Czosnek obniży także wysokie ciśnienie krwi i zbyt wysoki poziom cholesterolu. Najlepiej spożywać go, gdy nie jest przesuszony, z dodatkiem oliwy z oliwek. Wtedy dodatkowo chroni przed wolnymi rodnikami.
GREJPFRUT
Pomaga w przypadku kłopotów z trawieniem – jego kwaśno-gorzki sok stymuluje wydzielanie soków trawiennych, a błonnik zawarty w nim poprawia perystaltykę jelit. Jeżeli masz zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi, chcesz chronić się przed wolnymi rodnikami oraz poprawić wzrok powinnaś jeść zwłaszcza różową jego odmianę. Pamiętaj także o tym, że sok z grejpfruta powinno pić się zaraz po wyciśnięciu oraz zjadać jego pestki, ponieważ są źródłem pektyn.
CEBULA
Cebula obfituje w kwercetyny, które działają przeciwzakrzepowo na naczynia krwionośne, a co za tym idzie cebula wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu. Podobnie jak czosnek tak i cebula wpływa na odporność organizmu – zawarty w cebuli siarczek allilu pomaga uporać się z katarem, kaszlem. Warto zapamiętać, że cebula zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, więc powinny jeść ją osoby, które mają problem z tworzeniem się obrzęków ciała.
POMIDOR
Jego podstawową zaletą jest fakt, że zawiera rozpuszczalne w wodzie witaminy. Pomoże w przypadku zakwaszenia organizmu, pozwalając zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu oraz problemów ze wzrokiem, dzięki zawartości karotenu. Swój czerwony kolor pomidor zawdzięcza likopenowi, który pomaga w walce z chorobami nowotworowymi, m.in. rakiem prostaty.
Warzywa i owoce spożywać należy, gdy są świeże. Uważajmy jednak na chorobotwórcze zarazki, które mogą się na nich znajdować. Dlatego zanim zjesz warzywo włóż je na 10 minut do ciepłej wody, a potem umyj pod bieżącą wodą. Możesz je także sparzyć wrzątkiem, a potem delikatnie obrać ze skórki.