Zastępują posiłek, gdy żar leje się z nieba. Lody na mleku dostarczają wielu odżywczych składników, między innymi wapnia, białka i witamin. Jednak nie dla każdego lody są zdrowym posiłkiem. Należy uważać.
Prawdą jest, że trzy gałki lodów śmietankowych zastępują szklankę mleka. Lody dobrze działają na ból gardła – jednak uważajmy i nie spożywajmy ich przy gorączce lub problemach żołądkowych. A przy biegunce warto zjeść sorbet jagodowy.
Pamiętaj, by nigdy nie jeść ciepłych lub rozpuszczonych lodów! Nie zamrażaj ich ponownie! Jest bowiem prawdopodobne, że w lodach znajduje się bakteria typu: salmonella, gronkowiec złocisty. Właśnie one pod wpływem ciepła ulegają szybkiemu rozmnożeniu. Bakterie te wywołują wymioty, biegunkę lub bóle brzucha.
Faktycznie, by wyprodukować lody wystarczy pięć składników. Zwracajmy więc uwagę na skład na opakowaniu. Gdy lista produktów jest długa – na pewno dodano do lodów substancje takie jak: sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty. Najlepiej wystrzegać się lodów z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi (na przykład olejem palmowym), zagęstnikami naturalnymi (pektyny, karagen, mączka chleba świętojańskiego). Staraj się unikać lodów włoskich – są zrobione z… proszku.
Gdy masz chory żołądek i lubisz zimne lody, polecamy je o smaku owocowym, bez dodatku rodzynek, orzechów, posypek, czekolady czy bitej śmietany. Lekkie lody mogą jeść też dzieci – od drugiego roku życia. Najlepiej wybierać te z najmniejszą ilością składników – na bazie jogurtu.
Gdy masz problem ze skokami cukru musisz uważać na zawarty w lodach syrop glukozowo-fruktozowy. Nie powinnaś go w ogóle spożywać, jeśli masz podwyższony cukier. Najlepiej znaleźć lody dosładzane stewią lub ksylitolem, na bazie jogurtu.
Gdy jesz sorbety na bazie owoców i wody – masz szansę na płaski brzuch. Jeśli jednak do nich dodasz posypki, polewy i bitą śmietanę – nie licz na efekty odchudzania.
Foto: http://www.milionkobiet.pl, http://i1.luxlux.pl, http://m.wm.pl