Rady dla kobiet – jak dbać o zdrowie?

Data opublikowania: 11.10.2013,
Komentarze: Możliwość komentowania Rady dla kobiet – jak dbać o zdrowie? została wyłączona,
Autor: Joanna Sławek

zdroweOto kilka porad specjalistów takich jak Zbigniew Przybylak jak dbać o swoje zdrowie intymne i unikać chorób.

Dbaj o swoje zdrowie intymne. Nawet nie wiesz ile jest przyczyn chorób narządów rodnych. Pamiętaj o zachowaniu szczególnej higieny. Przyczyn chorób jest wiele – poczynając od efektu wtórnego terapii antybiotykowych, do spadku odporności. Dbaj o to, by naturalne wydzieliny same wydostawały się z narządów rodnych i nie tamuj ich (częściej używaj podpasek niż tamponów). Gdy zażywasz kąpieli pamiętaj by woda nie była gorąca i używaj zawsze specjalnych żeli do higieny intymnej, ponieważ wszelkiego rodzaju olejki, czy piany do kąpieli mogą spowodować infekcje w okolicach narządów rodnych.

Zrezygnuj z noszenia obcisłych majtek, stringów, a nawet rajstop. Rajstopy powinny mieć bawełnianą wstawkę w okolicach kroku. Nie noś za często obcisłych dżinsów i spodni. Nie śpij w majtkach – szczególnie jeśli chodzi o nylonowe materiały, wtedy bowiem stwarzasz bakteriom korzystne warunki do rozwoju. Najlepiej spać w luźnej koszuli nocnej. Materiałem, który jest najlepszy dla naszego zdrowia jest bawełna.

By uniknąć zapalenia dróg rodnych, pęcherza i nerek należy dbać o ciepłotę stóp. Najlepsze do tego celu są solidne buty w zimę i wełniane skarpety.

Rzuć palenie – w ten sposób zachowasz urodę swoją oraz swoich dzieci. Gdy próbowałaś wszystkiego, by rzucić nałóg i nie masz silnej woli pij szklankę słodkiego mleka dziennie. To pozwoli odtruć Twój organizm.

Pamiętaj o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Używaj produktów jak najświeższych i odpowiednich do danej pory roku. Najlepiej zadbać o kupno jak najzdrowszej, najświeższej żywności nie nawożonej sztucznie.

Spożywać produkty w całości – czyli produkty całych ziaren zbóż (w postaci płatków, czy grubych kasz) lub produktów z mąki razowej. Konserwuj produkty – kwasząc lub susząc, pasteryzując, utrwalając cukrem i miodem. Jedz produkty rodzime – w Polsce jabłka, gruszki, śliwki, a nie banany, ziemniaki sprowadzane.

Nie ufaj nowalijkom – lepiej spożyć starą kapustę niż tą, która dopiero wyrosła pod folią na wiosnę. Nie rozdrabniaj niepotrzebnie warzyw.

Nie kupuj warzyw oczyszczonych z ziemi. Lepiej dla nich, gdy są widoczne ślady gleby – poprzez to, że są nią przykryte. Cienka warstwa ziemi chroni bulwy przed powstawaniem [pod skórką trującej solaniny (zielenieją wtedy bulwy). Podobnie jest z marchwią – gdy korzeń będzie pokryty warstwą gleby zapobiegnie to utlenianiu się korzystnego dla naszego zdrowia betakarotenu.

Jeśli to możliwe nie używaj często kuchenek mikrofalowych. Kuchenki zmieniają pokarmy w sposób nienaturalny, przez co naszym organizmom trudno przyswoić konkretny związek zawarty w jedzeniu.

Nie pij byle czego – większość naszego organizmu składa się z wody. Unikaj napojów gazowanych. Najlepiej pić wodę z cytryną, co pozwala oczyścić nasz organizm z toksyn i ugasza pragnienie. 

Foto: http://www.mygapcom.com

Komentarze